03-03-2022 15:17 12 eenvoudige tips om energie te besparen

De energieprijzen stijgen en schommelen, daar kunnen we helaas niet meer omheen. Om jou te helpen besparen hebben we enkele heel eenvoudige tips op een rijtje gezet. Hiervoor moet je geen grote investeringen doen, enkele aanpassingen in jouw dagelijkse routines kunnen al volstaan. 


1. Oriënteer je naar de zon

De ruimtes waar je de meeste tijd besteedt kan je best oriënteren naar de zonkant. Dit is meestal de leefruimte. Op deze manier profiteer jij optimaal van natuurlijk licht en ook van natuurlijke warmte. 2. Houd de radiator vrij 

Een simpele maar efficiënte tip! Plaats geen meubels voor jouw radiator. Meubels verhinderen dat de warmte doordringt naar de rest van de woning. Veel verloren energie, dus!


3. Gordijnen

Gordijnen houden de warmte binnen. Warmte lucht ontsnapt via ramen, door dikke gordijnen voor je ramen te hangen vermijd je dit. In de zomer heeft het ook zijn nut, want een leefruimte aan de zonkant kan erg warm worden natuurlijk. De gordijnen houden dan de ergste hitte buiten. 


4. Sluipverbruik vermijden

Alle kleine beetjes helpen! Elk huishouden heeft sluipverbruik en dat kan per jaar toch oplopen. Denk bijvoorbeeld aan het klokje op de oven, gsm-laders die in het stopcontact blijven, de digicorder die blijft aanstaan en nog veel meer. Zorg er dus voor dat je alle apparaten volledig uitschakelt en stopcontacten uittrekt waar het kan.

Dit zijn de top 5 grootste sluipverbruikers:

Computer met randapparatuur€ 33 / jaar
Tv met digicorder of dvd-speler€ 25 / jaar
Koffiezetapparaat€ 6 / jaar
Hifi-installatie€ 6 / jaar
Oven met digitale klok€ 4 / jaar


5. Vermijd de droogkast

De droogkast is met voorsprong de grootste energieverslinder in huis. Die zo veel mogelijk vermijden zal zeker zorgen voor een lagere energiefactuur. Hang daarom zoveel mogelijk jouw was op aan de waslijn. Zeker in de zomer! Een beetje zon op de was zorgt er voor dat het witter dan wit wordt. 

Maak ook na elke droogbeurt de filter leeg, de stofdeeltjes belemmeren het wegblazen van de warme en vochtige lucht waardoor je droogkast meer gaat verbruiken. 


6. Tocht tegenhouden

Tochtstrippen zijn een goede manier om warmteverlies te vermijden. Er glipt namelijk geen warmte weg onder de deur en er komt ook geen koude naar binnen. Een uiterst goedkope tip dat toch(t) een verschil maakt. 
Verder is het ook een goed idee om kieren en spleten te dichten. 


7. Was niet steeds op 60°

Was vaker op een lager programma. Heb je kledij die eigenlijk niet zo vuil is? Dan kan je perfect op 30°C wassen. Jouw kleren zijn perfect proper en je verbruikt veel minder energie.

Ook is het voordeliger om een volle machine te laten draaien ten opzichte van twee halfvolle machines.  


8. Ga voor ledlampen

Vervang je lampen door ledlampen. Ja deze zijn vaak duurder in aankoop, maar ze gaan ook langer mee EN zorgen voor een lagere energiefactuur. Nog een voordeel bij ledlampen is dat ledlampen geen giftige stoffen bevatten zoals kwik en ze produceren geen schadelijke straling als infrarood en UV straling.

Schakel je lampen ook steeds onmiddellijk uit als je de kamer verlaat, ook ledlampen en spaarlampen. 


9. De spaardouchekop

In een spaardouchekop zit een waterbegrenzer. Deze zorgt ervoor dat er minder water door de gaatjes komt, terwijl je toch comfortabel kunt douchen. Met zo'n douchekop kan je het waterverbruik tot 40% verminderen. Zo gebruik je dus niet alleen minder water maar ook minder gas.
10. Ga voor energielabel A

Op veel apparaten zit een energielabel. Dat laat in een oogopslag zien hoe zuinig het apparaat is met energie. Check voor elk apparaat welke informatie het energielabel geeft. Een apparaat met energielabel A is zeer energiezuinig. Haal energiezuinige apparaten in huis.


11. Dag- en nachttarief

Zet jouw toestellen aan op het juiste moment van de dag. Heb jij een dag- en nachttarief? Dan is het slimmer om je toestellen 's nachts aan te zetten. De meeste toestellen zoals vaatwasser of wasmachines hebben hiervoor ook een programmeerfunctie. 


12. Zet de thermostaat wat lager

Deze tip heb je ongetwijfeld al eens gehoord. Zet de thermostaat in de winter één graad lager dan je gewend bent, daar merkt je zelf amper wat van, maar kan je jaarlijks veel geld besparen. En zet je thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 180 euro per jaar. Let wel, bij vloerverwarming zet je best de thermostaat niet lager dan 17°C omdat vloerverwarming langzamer werkt. 
Verwarmen kan op verschillende manieren, maar wat zijn deze?
Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe kan je goedkoop verwarmen?
Lees er hier alles over


Wil je ook jouw huis verkopen?

Vraag hier een gratis schatting

Vastgoedmakelaar en -bemiddelaar | BIV Nr. 204.633 | Lid CIB
Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16 B te 1000 Brussel
BIV-erkend vastgoedmakelaar
BA en borgstelling NV AXA Belgium polis 730.390.160

Woning verkopen buiten Oost -Vlaanderen ?
Wij bevelen volgende vastgoedkantoren aan voor de verkoop van jouw huis of appartement:

Turnhout | Geel | Mol | Herentals | Kempen: www.vansweevelt.be | gespecialiseerd in immo Turnhout
Leuven | Mechelen | Brussel | Hageland: www.living-stone.be | gespecialiseerd in immo Leuven
Dilbeek | Ninove | Halle | Pajottenland: www.living-stone.be | gespecialiseerd in immo Dilbeek
website by Medialoft