01-06-2022 15:04 Vraagprijs, richtprijs, vanafprijs, bod onder gesloten omslag,… Hoe zit dat?

In een vrije markt zal de verkoopprijs altijd bepaald worden door een spel van vraag en aanbod. 

Enkel nieuwbouwwoningen vormen een uitzondering op de regel. Bij de verkoop op plan wordt de prijs vastgesteld door de kostprijs van de grond op te tellen bij de ontwikkel- en bouwkosten. Daar bovenop komt de marge die de ontwikkelaar zich toekent voor het genomen risico en de geïnvesteerde middelen.

"‘De prijs’ bestaat niet. Het is meestal een spel van vraag en aanbod."


Vraagprijs

Vastgoed wordt veelal aangeboden aan een vraagprijs. De vraagprijs is een uitnodiging om na een bezoek te onderhandelen over de voorwaarden van de verkoop.

Zoekers kunnen de eigendom bezichtigen en aan de makelaar informatie opvragen. Hierna kan de geïnteresseerde koper de vraagprijs bieden of een bod doen, meestal onder maar ook boven de vraagprijs. Tenzij er bepaalde afspraken gemaakt werden behoudt de eigenaar op elk moment de vrijheid een eigendom al dan niet aan een bepaalde persoon te verkopen. Hij of zij ‘bezit’ het vastgoed en mag er dus vrij over beschikken.

"De vraagprijs bieden is strikt genomen niets meer dan een uitnodiging tot onderhandelen."


Bod onder gesloten omslag 

  1. Met vraagprijs:

    Het komt steeds vaker voor dat meerdere partijen de vraagprijs willen geven. Dit leidt soms tot onduidelijkheid. Wie was eerst? Koopt de ene persoon onder opschortende voorwaarden en de andere niet?

    Op dat moment heeft de verkoper het recht de verkoop even stil te leggen. De geïnteresseerde partijen worden dan uitgenodigd om een bod ‘onder gesloten omslag’, zeg maar een ‘finaal bod’, uit te brengen tegen een bepaalde datum en uur. De ene partij is niet op de hoogte van het bod van de andere partij want dit is geen openbare verkoop.

    Zodra de biedingen gekend zijn beslist de verkoper of en aan wie hij zijn eigendom toewijst. Hij is niet verplicht op een bod in te gaan.

    Deze werkwijze biedt vele voordelen. De verkoper is zeker dat de beste prijs behaald werd en de kandidaat-kopers zijn zeker dat ze allen een faire en gelijke kans gekregen hebben.

  2. Met vanafprijs of richtprijs

    Wanneer de makelaar aanvoelt dat een bepaald vastgoed heel goed in de markt ligt kan hij voorstellen om onmiddellijk met biedingen te werken.  Er wordt dan een vanafprijs of richtprijs geafficheerd. De vanafprijs is een minimumprijs, het is normaal gezien niet de bedoeling dat er een bod wordt uitgebracht onder die prijs. De richtprijs daarentegen geeft meer een idee van de grootorde van de prijs, je kan onder of boven deze prijs bieden.

    De makelaar zal samen met de geïnteresseerden de woning bezoeken en al de nodige informatie geven. De belangrijkste documenten zijn op de website van agence rosseel steeds terug te vinden. Tegen een vooraf afgesproken datum en uur krijgt elke geïnteresseerde de kans een ‘bod onder gesloten omslag’ uit te brengen. Het formulier dat u hiervoor ontvangt kan u mailen naar een centraal e-mail adres of afgeven in één van onze kantoren.

    Laat u niet afschrikken! De koper krijgt bij ons genoeg bedenktijd tussen bezoek en bieding. Is dit de droomwoning waar je al zo lang naar zoekt of ben je nog maar pas met je zoektocht gestart en heb je nog veel tijd... je bepaalt zelf hoeveel de woning voor jou waard is. Indien deze methode zorgvuldig toegepast wordt leidt ze tot goede resultaten voor alle partijen. Iedere kandidaat-koper krijgt evenveel kans om de woning te bezichtigen en een bod uit te brengen. U heeft meer bedenktijd en je kan eventueel zelfs een tweede bezoek aanvragen. De koper krijgt de ‘beste prijs’ maar ook hier is hij niet verplicht om te verkopen, ook niet aan de hoogste bieder.


"Zo koos een verkoper ervoor de eigendom te verkopen aan de tweede hoogste bieder. De verkoper vond immers dat deze partij het best paste bij de eigendom. Dat is heel subjectief, maar wel degelijk het recht van de verkoper."


Bindende biedingen

Als het bod van de koper wordt geaccepteerd is de koper wettelijk verplicht om te voldoen aan de voorwaarden van de bieding. Daarom zorgt agence rosseel ervoor dat alle belangrijke info steeds vooraf online ter beschikking gesteld wordt. U kan het reglement van de biedingen onder gesloten omslag, het formulier aanbod tot aankoop en het compromis terugvinden op de website van het pand zodat u op de hoogte bent van alle voorwaarden. Het bod is steeds geldig vanaf de ondertekening en geldt 14 kalenderdagen (middernacht), waarna het vervalt.


Vraag hier een gratis en vrijblijvende waardebepaling aan.

Onze makelaars helpen je graag op weg.

Wil jij de waarde van jouw eigendom kennen?

Vraag hier jouw gratis schatting aan

Vastgoedmakelaar, -bemiddelaar en -syndicus | BIV Nr. 204.633 | Lid CIB
Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16 B te 1000 Brussel
BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus
BA en borgstelling NV AXA Belgium polis 730.390.160

Woning verkopen buiten Oost -Vlaanderen ?
Wij bevelen volgende vastgoedkantoren aan voor de verkoop van jouw huis of appartement:

Turnhout | Geel | Mol | Herentals | Kempen: www.vansweevelt.be | gespecialiseerd in immo Turnhout
Leuven | Mechelen | Brussel | Hageland: www.living-stone.be | gespecialiseerd in immo Leuven
Dilbeek | Ninove | Halle | Pajottenland: www.living-stone.be | gespecialiseerd in immo Dilbeek
website by Medialoft