-
ContactGent (open om 09:00)09 220 50 00 Gent Noord (open om 09:00)09 280 28 00 Leiestreek (open om 10:00)09 280 20 00 Vlaamse Ardennen Maak afspraak055 210 190
Wil je een woning renoveren of verbouwen? Misschien heb je een bouwvergunning nodig voor de geplande werken? Voor welke werken heb je een vergunning nodig en welke niet? Wij zetten ze even voor je op een rij.
Eerst een algemene tip, voor de start met de verbouwing moet je weten wat haalbaar is. Wat wil je exact veranderen aan jouw woning en wat is er technisch mogelijk? Heb je al plannen van de huidige woning? En niet onbelangrijk, heb je voldoende budget?
Als jouw eigen financiële middelen niet volstaan, kan je kijken voor een renovatielening bij een bank. Wanneer je energiebesparende verbouwingen doet kan je ook een goedkopere energielening krijgen. Als je een laag inkomen hebt kom je misschien in aanmerking voor een sociale lening voor renovatie.
Voor grondige verbouwingen heb je een omgevingsvergunning (bouwvergunning) nodig. In principe is ook de medewerking van een architect verplicht. Voor kleine wijzigingen is een vergunning niet verplicht, maar moet je de verbouwingen wel melden aan de gemeente (meldingsplicht). Andere werken zijn dan weer vrijgesteld van zowel vergunning als meldingsplicht.
Algemene werken zoals onderhoudswerken zijn over het algemeen vrijgesteld van een stedenbouwkundige vergunning. Zoals bijvoorbeeld pleisterwerk, kapotte dakpannen, het vervangen van ramen, herstellen van kapotte verhardingen en schilderen en kaleien van gevels.
Voorwaarde is wel dat ze niet in strijd zijn met de geldende bouwvoorschriften. De werken vinden bovendien plaats binnen een straal van 30 meter binnen een vergund gebouw. Ook belangrijk bij het uitvoeren van onderhoudswerken is dat ze het bouwvolume niet wijzigen, de stabiliteit vrijwaren en dat ze buiten het zicht van de straat gebeuren. Ook mag de functie van het pand niet wijzigen, is dit wel zo, dan moet je alsnog een vergunning aanvragen.
Vinden de geplande onderhoudswerken binnen plaats? Ga gerust je gang. Je hoeft geen vergunning aan te vragen. Enkele voorbeelden:
Vooral rondom de woning en in de tuin is het mogelijk vele werken zelf aan te pakken. Verrassend genoeg zijn deze vaak vergunningsvrij. Enkele voorbeelden:
Voer je werken uit die de stabiliteit van je woning beïnvloeden, dan doe je dat zonder vergunning. Maar je hebt wel een meldingsplicht. Ook hier geldt weer dat de werken buiten het zicht van de straat plaatsvinden. (Dus binnenshuis of aan achter- of zijgevels.)
Voor de meeste andere werken die je uitvoert heb je dus wel een bouwvergunning nodig. Meestal gaat het dan om een stedenbouwkundige vergunning en heb je ook een architect nodig.
Wanneer de woonfunctie van je huis verandert heb je altijd een vergunning nodig. Soms zelfs ook als je geen werken uitvoert.
Ben je van plan werken uit te voeren waarbij je een huis opdeelt in verschillende segmenten? Zoals bijvoorbeeld van je huis appartementen maken, of een studentenkamer in je huis laten installeren? Dan heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig.
Voor het slopen van gebouwen heb je in principe een vergunning nodig. Behalve als het opzetten van het gebouw vrijgesteld is.
Staat die boom in je tuin toch echt wel in de weg? Of ben je het onderhoud beu? Mogelijks heb je een vergunning nodig om hem te kappen. Staat je boom op minder dan 15 meter van de woning? Meet de omtrek op een hoogte van 1 meter ten minste 1 meter? Dan is het tijd om een vergunning aan te vragen. Dat geldt trouwens ook als je een boom met die afmetingen wil planten.
Stel je hebt een woning met een witte gevel en je wil graag een rode gevel. Dan verander je het straatbeeld, om deze reden heb je voor dit werk een vergunning nodig. Aan de zij- of achtergevel niet, want die hebben geen impact op het zicht vanaf de straat.
Wil je een parkeerplaats in de voortuin en plaats je die nieuwe parking op minder dan 1 meter van de perceelgrens, dan heb je een vergunning nodig.
Ook een nieuw terras, die op minder dan 1 meter van de perceelgrens ligt kan enkel mits vergunning.
Misschien heb je een erg grote tuin en wil je een lange-afstandsoprit laten plaatsen. Als die oprit verder dan 30 meter van de woning verwijderd is, is een vergunning verplicht.
Een terras, siervijver, zwembad en zonnepanelen die samen meer dan 80m2 innemen, dan heb je voor die niet-overdekte constructies een vergunning nodig. Blijft de ingenomen oppervlakte onder de 80m2, maar komen je zonnepanelen meer dan 1 meter boven de dakrand uit? Ook dan moet je een aanvraag indienen.
Na een tijdje kan het aantal verbouwingen oplopen. Je had bijvoorbeeld al een carport geplaatst tegen de zijgevel en een bijkeuken gebouwd. Nu wil je nog een veranda laten zetten. Ook hier hangt alles af van de oppervlakte die je inneemt. Bij meer dan 40m2 ben je verplicht om een vergunning aan te vragen.
De exacte bepalingen en de integrale wetteksten vind je terug op de website Ruimtelijkeordening.be, van de Vlaamse Overheid.
Alle gebouwen in Vlaanderen waarvoor een omgevingsvergunning wordt aangevraagd of een melding wordt gedaan, moeten aan bepaalde normen voldoen (energie, ventilatie, waterverbruik, ...). Ook voor kleine aanpassingen die je niet aan jouw gemeente moet melden, moet je rekening houden met wettelijke verplichtingen (bv. dakisolatie, dubbel glas).
Je kan op twee manieren een bouwvergunning aanvragen. Digitaal via de website, of door een papieren aanvraagformulier. Het papieren aanvraagformulier dien je persoonlijk in te dienen bij de gemeenten. Je krijgt dan een ontvangstbewijs.