Wij gebruiken cookies. Cookiebeleid OK

2020-08-18 15:53:59 Welke verzekeringen heb je als huurder nodig?

Wanneer je een huis of appartement huurt denk je er misschien niet aan dat je die woning als huurder moet verzekeren. Het is namelijk niet jouw eigendom. Toch zijn er enkele verplichte verzekeringen alsook enkele nuttige.

Wanneer je als huurder een huurovereenkomst afsluit voor het huren van een woning, ben je vanaf dan verantwoordelijk om de woning goed te onderhouden. Ook moet je de woning in een correcte staat terug af te leveren aan de eigenaar op het einde van het contract. Dit betekent ook dat je als huurder aansprakelijk bent voor bepaalde schade aan de woning die tijdens de huurovereenkomst zou ontstaan. Om deze reden is een verzekering dus geen slecht idee. Welke zijn de verplichte verzekeringen en welke worden er aangeraden?

Verplichte verzekering

Tot voor kort was je als huurder vaak wettelijk niet verplicht om een brand- of schadeverzekering met betrekking tot de huurwoning af te sluiten. Toch werd het afsluiten van een brandverzekering in de meeste huurovereenkomsten standaard als verplichting voor de huurder opgenomen.
Met de invoering van het Vlaams Woninghuurdecreet is de situatie verandert en zijn de huurder en de verhuurder zijn daarom allebei verplicht om een verzekering voor brand en waterschade af te sluiten. Dit wil zeggen dat wanneer je een woninghuurovereenkomst hebt afgesloten in Vlaanderen na 31.12.2018, dan zal je als huurder en verhuurder dus voortaan de nodige maatregelen moeten nemen om dergelijke verzekering te voorzien.

 

fire-89353 1280

Nuttige verzekeringen

Naast het voorzien van een verplichte verzekering die brand- en waterschade dekt, is het ook aangeraden om als huurder enkele andere verzekeringen te bekijken.

 

Inboedelverzekering

 

Een inboedelverzekering is een verzekering tegen mogelijke schade veroorzaakt aan je inboedel. Een inboedel is al het roerend goed in je huis. Dat betekent dus alles in je huis dat niet vaststaat.
Je kan als huurder de waarde van je inboedel opgeven en deze laten verzekeren.
Algemeen dekt een inboedelverzekering schade door brand, vandalisme of waterschade.

 

Diefstalverzekering

 

Een diefstalverzekering is vaak een optie bij een brandverzekering. De diefstalverzekering kan zeker handig zijn. De diefstalverzekering vergoedt de waarde van uit uw woning gestolen goederen, en tevens inbraakschade of schade door vandalisme aan de woning en de inboedel.

 

Familiale verzekering

family-3501026 1920

Een aansprakelijkheidsverzekering, ook wel bekend als de familiale verzekering, is een verzekering die de schade dekt die je toebrengt aan de woning of aan derden.
Stel je bent op bezoek bij vrienden en stoot per ongeluk een dure vaas om die ook nog eens een diepe kras achterlaat in het parket. Bij dergelijk ongeval met derden ben je niet langer de pineut en kan je een financiƫle kater vermijden.
Een familiale verzekering vergoedt schade die u, iemand uit uw gezin of uw huisdier toebrengt aan derden (elke persoon die geen deel uitmaakt van uw gezin). Volgens het Burgerlijk Wetboek bent u als burger verplicht om slachtoffers te vergoeden in geval van lichamelijke en/of materiƫle schade. Hiervoor kan u rekenen op een familiale verzekering.

 

Rechtsbijstand

 

Rechtsbijstand is een optie die je kan nemen bij een andere verzekering. Net zoals veel mensen rechtsbijstand bij hun wagen hebben genomen, is dat geen slecht idee om dit ook bij je woning te doen. Na een ongeluk kan er namelijk altijd discussie ontstaan. Het kan zelfs zo ver gaan dat de persoon in fout weigert om jouw kosten na het schadegeval terug te betalen. Op dat moment moet je verdere stappen ondernemen. Bij kosten in de rechtbank verzekert de polis de dekking van een advocaat.

 

 

Nieuwsflash

Een goede (de beste?) keuze!

Agence Rosseel was een goede (de beste?) keuze uit de immo-kantoren uit de streek Gent-Eeklo. Het enthousiasme van Sarah Van  Eeckhout werkte aanstekelijk. Na 10d... [lees meer]

De bezoekmodule van agence rosseel

Vaak zie je een pand die je leuk vindt na de kantooruren. Helaas je zal moeten wachten met bellen tot de volgende ochtend of nu een mail sturen en wachten op antwoord.... [lees meer]

Blij met de nieuwbouw loft in Tribeca

Een leuke nieuwe buurt met wijze buren en dicht bij het centrum. Dat is een van de vele troeven van Tribeca. Bekijk de getuigenis van Justin.... [lees meer]

Volg ons op

agence rosseel nv


Vastgoedmakelaar, -bemiddelaar en -syndicus | BIV Nr. 204.633 | Lid CIB
Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16 B te 1000 Brussel
BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus
BA en borgstelling NV AXA Belgium polis 730.390.160

Woning verkopen buiten Oost -Vlaanderen ?
Wij bevelen volgende vastgoedkantoren aan voor de verkoop van jouw huis of appartement:

Turnhout | Geel | Mol | Herentals | Kempen: www.vansweevelt.be | gespecialiseerd in immo Turnhout
Leuven | Mechelen | Brussel | Hageland: www.living-stone.be | gespecialiseerd in immo Leuven
Dilbeek | Ninove | Halle | Pajottenland: www.pajota.be | gespecialiseerd in immo Dilbeek
website by Medialoft