Wij gebruiken cookies. Cookiebeleid OK
Kortrijksesteenweg 74, 9000 GENT
tel. 09 220 50 00
e-mail gent@rosseel.be
 • Maandag 9:00 - 12:00 13:00 - 18:30
 • Dinsdag 9:00 - 12:00 13:00 - 18:30
 • Woensdag 9:00 - 12:00 13:00 - 18:30
 • Donderdag 9:00 - 12:00 13:00 - 18:30
 • Vrijdag 9:00 - 12:00 13:00 - 18:30
 • Zaterdag 10:00 - 12:00 13:00 - 17:00
 • Zondag gesloten gesloten
K. Maenhoutstraat 9, 9830 SINT-MARTENS-LATEM
tel. 09 280 20 00
e-mail latem@rosseel.be
 • Maandag 10:00 - 12:30 14:00 - 18:00
 • Dinsdag 10:00 - 12:30 14:00 - 18:00
 • Woensdag op afspraak op afspraak
 • Donderdag 10:00 - 12:30 14:00 - 18:00
 • Vrijdag 10:00 - 12:30 14:00 - 18:00
 • Zaterdag 10:00 - 12:30 14:00 - 17:00
 • Zondag gesloten gesloten
Nederstraat 63, 9700 OUDENAARDE
tel. 055 21 01 90
e-mail oudenaarde@rosseel.be
 • Maandag op afspraak op afspraak
 • Dinsdag op afspraak op afspraak
 • Woensdag op afspraak op afspraak
 • Donderdag op afspraak op afspraak
 • Vrijdag op afspraak op afspraak
 • Zaterdag op afspraak op afspraak
 • Zondag op afspraak op afspraak
Nieuwevaart 183, 9000 GENT
tel. 09 280 28 00
e-mail agence@rosseel.be
 • Maandag 9:00 - 12:00 13:00 - 18:30
 • Dinsdag 9:00 - 12:00 13:00 - 18:30
 • Woensdag 9:00 - 12:00 13:00 - 18:30
 • Donderdag 9:00 - 12:00 13:00 - 18:30
 • Vrijdag 9:00 - 12:00 13:00 - 18:30
 • Zaterdag 10:00 - 12:00 13:00 - 17:00
 • Zondag gesloten gesloten

2021-01-15 09:57:00 Een vastgoed dilemma van formaat: eerst verkopen of eerst kopen?

Een vastgoed dilemma van formaat. Kan je best eerst jouw huidige woning verkopen of eerst een nieuwe woning kopen? Laten we beide opties eens onder de loep te nemen. Let wel, elke situatie is anders. De keuze is afhankelijk van verschillende factoren, bij twijfel vraag raad aan jouw vastgoedmakelaar.

In september 1066 n.C. landde de Normandische koning Willem de Veroveraar met zijn strijdkrachten aan de Engelse kust. Willem gaf toen opdracht alle schepen te verbranden. Nu moesten zijn strijdkrachten wel alles op alles zetten. Er was immers geen weg terug. Hun creativiteit en inzet werden ongetwijfeld zwaar beproefd. Noch datzelfde jaar wonnen zij de bekende Slag bij Hastings en tegen kerst 1066 werd Willem gekroond tot koning van Engeland. Vandaar de uitdrukking: ‘zijn schepen achter zich verbranden…’


Optie 1: Eerst woning verkopen en dan pas een nieuwe woning kopen


Wat zijn de redenen om de eigen woning te verkopen alvorens over te gaan tot de aankoop van een nieuwe woning? 


Je twijfelt of de verkoop van je huidige woning vlot zal gaan?


Twijfelen, wikken en wegen, enz… zijn in het geval van een vastgoedtransactie een gezonde reflex. 

Je mag zeker niet te kort door de bocht gaan. Bijvoorbeeld door je te baseren op geruchten of adviezen van niet ingewijden. Voor een geslaagde verkoop begin je best met een goede waardebepaling. Geen natte vinger werk, maar een goed onderbouwde schatting van jouw huis, appartement, …  De prijs moet immers juist zijn en overeen stemmen met de koopkracht van de zoekers.

Vraag hier jouw gratis schatting aan


Verder is een goede aanpak van groot belang. De vastgoedmarkt doet het goed en met een goede marketing zal jouw eigendom sneller verkocht zijn. Wist je dat wij in 2020 57% van de panden verkochten boven de vraagprijs! Dit succes komt doordat wij geloven dat exact dezelfde aanpak voor elke woning niet werkt. Te renoveren? Tuin of geen tuin? Een mooi uitzicht? Een drukke straat? Elke woning is uniek en heeft een aangepaste verkoopstrategie nodig. Wist je dat wij nu ook werken met een professioneel biedsysteem? Zo haal je het beste uit jouw eigendom.

Lees meer in ons artikel “VRAAGPRIJS, RICHTPRIJS, VANAFPRIJS, BOD ONDER GESLOTEN OMSLAG”


Je wil met de opbrengst van de verkoop van de huidige woning de aankoop van de nieuwe woning financieren.


Dat is uiteraard een goed idee. Soms lukt het niet om de timing perfect te laten uitkomen. De koper van jouw eigendom wil er zo snel mogelijk gebruik van maken en jij hebt misschien nog geen gepaste oplossing gevonden.

Hiervoor zijn oplossingen denkbaar. Je kan bijvoorbeeld tijdelijk iets huren zodat je, met de centen op de rekening, rustig kan zoeken naar jouw droomwoning.

We hebben voor jou ook volgende tip: laat de makelaar met jouw koper een bezettingsregeling uitwerken. Op die manier kan je, zelfs na de verkoop en met de centen op de rekening, toch nog een tijdje gebruik maken van jouw huidige woonst.

Praten maakt veel mogelijk en de tussenkomst van een professional zorgt er steeds voor dat alles ook juridisch in orde is.


Optie 2: Eerst een nieuwe woning kopen, daarna de huidige woning verkopen


In de meeste gevallen starten onze klanten met de bouw of aankoop van een nieuwe woning, vooraleer ze de huidige woning hebben verkocht. Indien goed voorbereid verloopt dat ook steeds positief. De variabele die we hier niet in de hand hebben is de variabele ‘tijd’. Hoe snel betaal je de nieuwe woning? Hoe snel verkoopt de huidige woning? Enz…

Daar komt bij dat er in de meeste gevallen nog een krediet loopt op de huidige woning en opnieuw een krediet zal nodig zijn om de toekomstige woning te verwerven. Er kunnen dus op een gegeven moment 2 kredieten tegelijk lopen. Naast met je vastgoedmakelaar spreek je hiervoor dus ook met de kredietverstrekker (banken, hypotheekkantoor,…). Er zijn namelijk handige tools beschikbaar om comfort te organiseren.  De kredietverstrekker is, net zoals de vastgoedmakelaar, gebonden aan wetgeving en deontologie waardoor er geen foute of misleidend advies mag verschaft worden. 

Zo kan je vooraf enkele scenario’s bekijken en vergelijken en ken je vooraf het antwoord op de vraag: wat als?


Overbruggingskrediet


Met een overbruggingskrediet kan je bijvoorbeeld de nieuwe woning reeds verwerven en betalen terwijl je de oude nog dient te verkopen. Bij een overbruggingskrediet betaal je dan enkel interesten op het bedrag van de kredietopening. Er wordt nog geen kapitaal afgelost. Voor vele klanten is deze combinatie een haalbare kaart. Ze geeft ook financieel comfort en rust. Sommige kredietverstrekkers gaan ook akkoord met een aflossingsvrije periode. Dat betekent dat op het lopende of nieuwe krediet de mogelijkheid bestaat gedurende een afgesproken periode enkel interesten te betalen en dus geen kapitaal af te lossen. De aflossing wordt hierdoor een stuk lager en draaglijker.  Ook met de timing van het verlijden van de akte kan gewerkt worden. Je zou bijvoorbeeld kunnen afspreken dat de akte voor de koop van de nieuwe eigendom iets later verlijdt. Omgekeerd kan je met de koper van jouw huidige woning dan overeen komen dat de akte zo snel mogelijk verlijdt. Het moment van het verlijden van de akte mag immers bij wet vrij afgesproken worden tussen koper en verkoper. (opgelet: registratierechten zijn wel verschuldigd 4 maand na ondertekening van de koopovereenkomst).


Wederzijdse koop- en verkoopbelofte


Er bestaan nog instrumenten om meer tijd te organiseren tussen het moment van het akkoord, zoals de wederzijdse koop- en verkoopovereenkomst. In de plaats van een verkoopovereenkomst op te maken zal er dan gebruik gemaakt worden van de wederzijdse koop- en verkoopbelofte. In dat geval verbinden partijen zich wederzijds te verkopen en te kopen maar wordt het tot stand komen van de verkoop afhankelijk gemaakt van het verlijden van de notariële akte zelf. Dergelijke technieken vormen voer voor een afzonderlijk artikel.

Het spreekt voor zich dat geld lenen ook geld kost. Daarom is het verstandig ernaar te streven de onzekere periode tussen de koop van de nieuwe woning en de verkoop van de huidige woning zo kort mogelijk te houden. Dat doe je enerzijds door jouw eigendom aan de juiste prijs in de markt te zetten en anderzijds door het juiste publiek daarover te informeren. Een succesvolle vastgoedtransactie is steeds het resultaat van volgende optelsom: kennis + ervaring + vergelijkingspunten + marketing instrumenten + bereik van het vastgoedkantoor.


kennis + ervaring + vergelijkingspunten + marketing instrumenten + bereik van de vastgoedkantoor


Conclusie


Beide werkwijzen zijn evenwaardig. Een overbruggingskrediet, waarbij je enkel interesten betaalt, zou zomaar goedkoper kunnen uitvallen dan het huren van een tijdelijke woonst of het betalen van een bezettingsvergoeding (zie hoger). 

Is de keuze voor optie 1 of 2 dan veeleer afhankelijk van de persoonlijkheid van de consument? Dat denken wij niet.

Vermoedelijk kiezen vele consumenten voor optie 2 omdat zij onverwacht die ene eigendom zien langskomen waar ze van dromen. Dan is er vaak geen tijd om eerst de huidige eigendom te verkopen. Interessante aanbiedingen krijgen namelijk meteen veel aandacht op de markt. En net als de Normandiërs al deden in 1066, kiest ook de consument doorgaans voor de weg vooruit. Omringd door de juiste professionele hulp hoeft dat geen probleem te vormen.


Heb je vragen, behoefte aan advies, graag een kosteloze waardebepaling?

 Contacteer ons!


Nieuwsflash

Is een syndicus verplicht?

Ben je eigenaar van een appartement, dan heb je zeker en vast al gehoord van het begrip “syndicus”. Maar wie is dat nu eigenlijk precies deze “s... [lees meer]

Appartement is vlugger verkocht dan ik dacht!

Dag Annick, ik wil je nu al bedanken voor jouw inzet. Het appartement is vlugger verkocht dan ik dacht. Bedankt alvast, al is nog niet alles... [lees meer]

Studenten die samen een huis huren

Op kot gaan met vrienden en samen een volledig huis huren? Een goed idee toch! Alleen, is het wel toegestaan om een huis te huren als studenten?... [lees meer]

Volg ons op

agence rosseel nv


Vastgoedmakelaar, -bemiddelaar en -syndicus | BIV Nr. 204.633 | Lid CIB
Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16 B te 1000 Brussel
BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus
BA en borgstelling NV AXA Belgium polis 730.390.160

Woning verkopen buiten Oost -Vlaanderen ?
Wij bevelen volgende vastgoedkantoren aan voor de verkoop van jouw huis of appartement:

Turnhout | Geel | Mol | Herentals | Kempen: www.vansweevelt.be | gespecialiseerd in immo Turnhout
Leuven | Mechelen | Brussel | Hageland: www.living-stone.be | gespecialiseerd in immo Leuven
Dilbeek | Ninove | Halle | Pajottenland: www.pajota.be | gespecialiseerd in immo Dilbeek
website by Medialoft