Wij gebruiken cookies. Cookiebeleid OK

2019-04-29 11:04:50 Energienormen 2020: seminar

2020 wordt het jaar waarin enkele verplichtingen op renovatievlak moeten nageleefd worden. Zo niet, loopt je woning het risico om ongeschikt verklaard te worden. Voor verouderde woningen betekent dat er nog wel wat werk aan de winkel is. Tijdens het seminar Energienormen 2020 bekeken we samen de nieuwe normen op vlak van energie.

Waarom was een seminar over dit onderwerp zo belangrijk? Vrij simpel. Worden de normen niet gehaald, dan riskeer je strafpunten. Bij 15 strafpunten loop je de kans dat je woning onbewoonbaar wordt verklaard. In theorie zijn alle minimale kwaliteitsnormen voor woningen niet beperkt tot huurwoningen. Maar de strafpunten en mogelijke sancties bij een ongeschikt verklaring (jaarlijkse heffing, strafrechtelijke handhaving) zijn niet van toepassing als de woning door de eigenaar zelf bewoond wordt. Voor meer info over strafpunten en conformiteit 

Naar 2020 in 6 stappen

Hoe energiezuinig is jouw woning? Energiezuinig renoveren is investeren in de toekomst. De belangrijkste boodschap, geen geld te verliezen! Maak het NU in orde. In zes stappen naar 2020

 

Stap 1: Op onderzoek

Wat zijn de energienormen 2020? De belangrijkste normen zijn de verplichting van dakisolatie in elke woning en het verbieden van enkel glas.

De E-peil eisen worden strenger. Het behalen van het E-peil is een van de EPB-eisen voor een nieuw gebouw of bij een ingrijpende energetische renovatie. De maximale E-peil gaat van E90 naar E70 en dan E60.

 

Stap 2: De eigen woning

renovatie-dak

DAK

Is jouw woning al in orde voor 2020? Hoe zit het met je dakisolatie?

Is het dak van je woning nog niet geïsoleerd? Denk toekomstgericht en isoleer je dak vóór 2020.

Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moeten alle daken van woningen en huurwoningen tegen 2020 voorzien zijn van isolatie. De verplichte dakisolatie moet voldoen aan de R-waarde of warmteweerstand van minimaal 0,75m² K/W (m² kelvin per watt). Dat komt ongeveer overeen met een isolatielaag van zo’n 3 à 4cm, afhankelijk van het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. Lees hier meer over dakisolatie. (link artikel isolatienorm)

renovatie-ramenkopie

RAMEN

Tegen 2020 moeten de ramen van alle woningen minstens dubbel glas hebben. Enkel glas is vanaf 2020 verboden. Vervang je ramen voor 2020 door hoogrendementsglas of superisolerend glas. 

Hoogrendementsglas of driedubbel glas isoleert tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Het vervangen van je ramen zorgt niet alleen voor een lager energieverbruik, ook de koudestraling aan de ramen verdwijnt.

Doe je het meteen beter en kies je voor hoogrendementsbeglazing, dan word je beloond met premies. De dubbelglasverplichting geldt enkel voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven dus geen dubbel glas te hebben.

Vergeet zeker ook je ventilatie niet bij het vervangen van je ramen.

renovatie-verwarming

VERWARMING

Moet je verwarmingsketels vervangen? De overheid wil in haar Energierenovatieprogramma de verouderde verwarmingsketels uit de Vlaamse woningen bannen. Dit is geen verplichting, wel een ambitie die de overheid nastreeft. Verder bestaan er wel een aantal controles bij het onderhoud van de cv-ketel waarbij bepaalde waarden niet overschreven mogen worden. Voor aardgas zijn die strenger geworden vanaf 2018.

De verwarmingsmarkt wordt vooral gestuurd via de Eco-designverordening. Dit bepaald welke cv-ketels er nog mogen verkocht worden. Dit wordt steeds strenger. In de praktijk betekent dit dat er bijna alleen nog condenserende cv-ketels (of de beste lage temperatuurketels) kunnen verkocht worden.

 

Stap 3: Strafpunten

renovatie-dak

DAK

Wanneer de dakisolatie niet in orde is, kan dat een reden vormen om een woning ongeschikt tot bewoning te verklaren. Wonen-Vlaanderen voert het technische onderzoek van de woning uit en maakt het advies over aan de burgemeester. Dakisolatie kan vanaf 1 januari 2020 bestraft worden met 15 strafpunten. Zo is je woning ook meteen ongeschikt.

renovatie-ramenkopie

RAMEN

Wanneer bij woningonderzoek blijkt dat dubbel glas ontbreekt, worden er strafpunten toegekend: 3 strafpunten voor 1 raam met enkele beglazing, en 9 strafpunten voor meer dan 1 raam met enkele beglazing. Dan moet je dus al zeker zijn dat er geen enkel ander strafpunt is voor je woning.

 

Stap 4: Begeleiding

De Energiecentrale biedt oplossingen op maat van je woning en je budget. Ze werken met een persoonlijk stappenplan. Hierna ontvang je een simulatie van energiepremies en eventueel een energielening.

Hun advies krijg je voor en tijdens de werken. Ze helpen met het zoeken en contacteren van aannemers, bieden hulp bij opvragen en vergelijken van offertes en assiteren met de planning en opvolging van de werken. Een totaalpakket dus waarom twijfelen?

Waarom doet Stad Gent dit? De private huurmarkt is belangrijk voor Stad Gent. Ongeveer de helft van Gentse gezinnen woont in huurwoningen. Hiervan huurt 34% op de private huurmarkt. Dit zijn ongeveer 41000 private huurwoningen. De helft hiervan is toereikend van kwaliteit. Een belangrijk gegeven is dat 30% toereikend is mits een kleine aanpassing. De meeste woningen in Gent zijn oké en een kleine aanpassing kan het volledig conform maken.

Slechts een minderheid is echt in slechte staat.

 

Stap 5: Premies

renovatie-dak

DAK

Maak gebruik van energiepremies voor het isoleren van je dak. Stad Gent beidt gratis renovatiebegeleiding. De premies zijn zelfs bijna kostendekkend. Bij Fluvius en stad Gent kan je tot € 16/m² aan premie bekomen. Wie verhuurt aan bepaalde doelgroepen of een huurprijs heeft tot € 550 kan aanspraak maken op sociale isolatiepremies die kunnen oplopen tot € 20/m². Degemiddelde kostprijs van dakisolatie is € 50/m² (dak) of € 35/m² (zoldervloerisolatie).

renovatie-ramenkopie

RAMEN

Voor het vervangen van je ramen kan je bij Fluvius en stad Gent tot € 45/m² aan premie bekomen. De sociale isolatiepremies die je kan bekomen loopt op tot € 85/m². Je komt in aanmerking voor de sociale isolatiepremie als je verhuurt aan bepaalde doelgroepen of verhuurt aan een huurprijs tot € 571,69. De gemiddelde kostprijs voor raamvervanging is € 700/m² .

Voor hoogrendementsbeglazing beloont de netbeheerder met 10 euro per vierkante meter. Voer je samen met deze investering nog twee andere energiebesparende maatregelen uit, dan kan je rekenen op een totaalrenovatiebonus.

 

Stap 6: Energielening

Voor energiezuinige renovaties kan je een voordelige lening krijgen, namelijk de energielening aan vast rentetarief van 1%.

Je kan tot 15 000 euro lenen en de afbetalingstermijn is maximaal 8 jaar.

Om je woning klaar te maken tegen 2020 moet je mogelijk nog enkele noodzakelijke werken verrichten. Wanneer de dakisolatie en vervanging van beglazing achter de rug zijn, geniet je van een zekere energiebesparing, en ook van meer comfort

  

Nieuwsflash

Hoe bepaal je de waarde van vastgoed?

Wat is nu eigenlijk de waarde van een huis, appartement, studio, garage,…? Goed schatten is niet voor iedereen weggelegd. En waar moet je op letten? Daar komt he... [lees meer]

In het vastgoed begint de lente dit jaar vanaf mei

Het lijkt wel een eeuwigheid geleden dat we onze klanten mochten onthalen op kantoor. En ook dat we ons mooi aanbod konden laten bezoeken door geïnteresseerden. Eindel... [lees meer]

Verkocht in 3 weken

In 3 weken tijd een appartement verkocht door de enthousiasme en vriendelijke senior vastgoedmakelaar Sarah ! Ik kon het bijna niet geloven dat alles zo snel en vlot v... [lees meer]

Blijf op de hoogte

  •   Aanbod
  •   Nieuws
  •   Events


agence rosseel nv
Kortrijksesteenweg 74 - 9000 Gent
BE0440915082, RPR Gent

Disclaimer - Privacy


Vastgoedmakelaar, -bemiddelaar en -syndicus | BIV Nr. 204.633 | Lid CIB
Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16 B te 1000 Brussel
BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus
BA en borgstelling NV AXA Belgium polis 730.390.160

Woning verkopen buiten Oost -Vlaanderen ?
Wij bevelen volgende vastgoedkantoren aan voor de verkoop van jouw huis of appartement:

Turnhout | Geel | Mol | Herentals | Kempen: www.vansweevelt.be | gespecialiseerd in immo Turnhout
Leuven | Mechelen | Brussel | Hageland: www.living-stone.be | gespecialiseerd in immo Leuven
Dilbeek | Ninove | Halle | Pajottenland: www.pajota.be | gespecialiseerd in immo Dilbeek
website by Medialoft