-
ContactGent (open om 09:00)09 220 50 00 Gent Noord (open om 09:00)09 280 28 00 Leiestreek (open om 10:00)09 280 20 00 Vlaamse Ardennen Maak afspraak055 210 190
Verwarmen kan op verschillende manieren, maar wat zijn deze? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe kan je goedkoop verwarmen?
Je kan verwarmen met gas of stookolie, pellets, een hybride systeem, elektrisch, een warmtepomp, zonneboiler, … Waarin verschillen al deze verwarmingssystemen? De keuze maak je uiteindelijk op basis van de kostprijs, het verbruik, het gebruiksgemak en het design.
Om je verwarming op temperatuur te krijgen, heb je de keuze uit verschillende warmtebronnen. Een verwarmingstoestel kan op verschillende warmtebronnen werken. Zo bijvoorbeeld kan een traditionele cv-ketel of condensatieketel op gas of stookolie werken, maar ook op pellets. Een warmtepomp gebruikt de lucht, water of de bodemtemperatuur. Een zonneboiler gebruikt de zon.
Dit zijn de hedendaagse alternatieven:
Tegenwoordig worden in ons land voor de centrale verwarming van woningen gewoonlijk condensatieketels op gas of stookolie geïnstalleerd. Deze systemen zijn geschikt om zowel een woning te verwarmen, als om voor sanitair warm water te zorgen.
Een condensatieketel op aardgas is doorgaans minder prijzig dan een nieuwe stookolieketel.
Condensatieketels op gas nemen weinig plaats in, zijn betaalbaar en kunnen in elk verwarmingssysteem worden ingepast. Condensatieketels op stookolie nemen ook weinig plaats in, maar je hebt ook een stookolietank nodig, die dan weer veel plaats inneemt.
Verder is het onderhoud van een aardgasketel voordeliger en minder vaak nodig.
Voor meer info over de mazoutketel lees ons artikel “Is een mazoutketel verboden?”
Een pelletketel is een duurzaam alternatief met een hoog rendement. Wat nog weinig geweten is, is dat een verwarmingsketel op pellets ook warm water kan leveren.
Bovendien is ook de brandstof (de pellets/granulen) redelijk goedkoop. Dat zorgt voor een besparing op je energiefactuur. Het nadeel van de pelletkachel is dat de ketel en de opslag van de pellets meer ruimte in beslag nemen, verder is ook de kostprijs van de verwarmingsketel en de installatie hoog.
In principe moet het onderhoud van de pelletkachel door een vakman worden uitgevoerd, maar je kan zelf ook bijdragen om jouw pelletkachel goed te onderhouden.
Dan is er ook nog de biomassaverwarmingsketel, die woningen verwarmt met hernieuwbare plantaardige brandstoffen (houtblokken of -snippers, graangewassen, koolzaad, enz…). Deze verwarmingsketel werkt op basis van hetzelfde principe als de pelletketel.
Een warmtepomp is een zuinig, duurzaam en bijzonder comfortabel systeem om je woning te verwarmen, te koelen en om sanitair warm water te produceren.
Een warmtepomp haalt energie uit natuurlijk bronnen zoals de aardbodem, de omgevingslucht of het grondwater en zet die om in warmte.
Er zijn echter zowel voor- als nadelen aan verbonden: het is een ecologische oplossing voor jouw verwarming, maar warmtepompen zijn duur.
Het best combineer je het met een verwarmingssysteem op lage temperatuur. In de meeste gevallen is dat vloerverwarming. Warmtepompen staan in voor de verwarming van je woning en leveren ook sanitair warm water. Sommige modellen kunnen de lucht ook afkoelen.
Een zonneboiler wordt steeds gebruikt in combinatie met een cv-ketel of warmtepomp.
Een zonneboiler kan voorzien in 40 tot 60% van de behoeften aan warm water van een gezin. De aardgasketel neemt de taak van de zonneboiler over wanneer de zon niet schijnt. In de winter leveren zonnecollectoren slecht 20% van de energie die nodig is om je verwarming op peil te houden. De terugverdientijd is afhankelijk van de installatie behoorlijk lang.
Let op: een zonneboiler verwarmt alleen water, niet je woning!
Een hybride verwarmingsketel gebruikt verschillende energiebronnen, waarvan minstens één hernieuwbaar is? Zo kan een hybride verwarming bestaan uit een gascondensatieketel gecombineerd met een warmtepomp, of een aardgasketel met een zonneboiler. Het voordeel van het hybride systeem is dat het een slimme verwarming is. Het systeem kiest steeds zelf automatisch de energiebron die op dat ogenblik het hoogste rendement oplevert, met de grootste efficiëntie of de laagste prijs of de twee tegelijkertijd wanneer dit voordelig is. Je rekening voor energie zal dus dalen en bovendien is het een milieuvriendelijk systeem.
Met een warmtekrachtkoppelingsketel kan je jouw woning verwarmen en tegelijkertijd van warm water en elektrische stroom voorzien. Dit type van verwarming is vooral rendabel voor woningen die nood hebben aan hoge energieprestaties.
Elektrische verwarming heeft niet zo een goede reputatie. Dit komt voornamelijk omwille van de hoge kostprijs van elektriciteit.
Toch zijn er enkele voordelen aan elektrische verwarming. Zo heeft elektrische verwarming helemaal geen afvoerbuis nodig voor rook, het is makkelijk te installeren en heeft een uitstekende thermische doeltreffendheid.
Welk verwarmingselement kies je best? Radiatoren, vloerverwarming of convectoren?
Welke verwarming kies je nu voor jouw woning? Nieuwbouwwoningen anno 2021 zijn onderworpen aan allerlei regels aangaande isolatie en energieprestaties, en bijna-energieneutrale woningen zijn ondertussen ook de norm. Ga je een woning renoveren en wil je helemáál klaar zijn voor de toekomst? Dan kies je best voor het verwarmingssysteem dat milieuvriendelijk is.