Wij gebruiken cookies. Cookiebeleid OK

2019-07-16 15:16:08 De groene heropleving

Steeds meer tegels, beton, oude gebouwen en asfalt in de stad maken plaats voor groen of water. De heropleving van de tuin, gezonde bacteriën, groenere steden, dichter bij huis wonen en penthouses die villa’s vervangen. Hoe hard gaat de vergroening van Gent?

Groen in de stad is heel belangrijk voor de klimaatbestendigheid van de stad en de leefbaarheid voor de inwoners. Bomen en water in de buurt zorgen voor heel wat verkoeling.Steden zijn meestal warmer dan het omliggende platteland.Bomen, struiken en ander groen kunnen de temperatuur in een stad helpen verlagen door water te verdampen.

De stad als dorp

Een beetje groen in de straat trekt vogels en insecten aan, een babbel met de buren en spelende kinderen. Het stadsleven wordt steeds dorpser. Heel wat nieuwbouw is opvallend groen, met groen op daken of terrassen. Zo ligt het grootste dakpark van Vlaanderen, maar liefst 3200 vierkante meter compleet met gras, wandelpaden en zelfs bomen, boven op het dak van de voormalige textielfabriek in project Tribeca.

 

Van grijs naar groen

We zoek terug een tuin. De langere hittegolven en langdurige droogte vragen om een aanpassing van onze stad. We hebben steeds meer nood aan verkoeling, moeten meer water opvangen, hergebruiken of infiltreren in de bodem. Dit jaar kiezen we allen voor groen in de stad. Niet alleen jonge gezinnen, ook meer ouderen ruilen de villa voor een penthouse met groot terras en groen in de stad. Ze zien op tegen het onderhoud van een groot huis en tuin. Het gemak van een penthouse met gemeenschappelijke tuin is dan een logische volgende stap in hun vastgoedloopbaan.

140821 NMG pargebouw met horeca polygon-low

Dicht bij werk

Ruim een kwart overweegt om te verhuizen, zeker de jonge generatie. Urenlang in de auto, voornamelijk in de file, we zien dat niet meer zitten. We gaan steeds dichter bij ons werk wonen. Er staan talloze nieuwbouwprojecte in de steigers met ideale fietsverbindingen naar centums en werk.

Gezondheid en welzijn

Veel studies hebben aangetoond dat de aanwezigheid van groen stress vermindert. De eerste keer dat het effect goed werd onderzocht waren de resultaten zo opmerkelijk dat toptijdschrift Science (Ulrich 1984) er plaats voor inruimde. Amerikaanse patiënten die vanuit hun kamer zicht hadden op bomen herstelden meetbaar sneller van een operatie dan patiënten met uitzicht op een blinde muur. Mensen met groen uitzicht voelen zich beter in hun vel en hebben minder last van stress, ze zijn niet alleen gezonder, maar ook productiever.

Een ander punt is dat groen een aantrekkelijke ruimte kan bieden voor spelen en sporten. Meer bewegen draagt ook bij aan een betere gezondheid. Zo hebben kinderen in groene wijken bijvoorbeeld vijftien procent minder vaak last van overgewicht.

Biodiversiteit

De inrichting van de stad is bepalend voor het ecosysteem van de stad en de plant –en diersoorten. De stad is bepalend voor de soorten die zich er vestigen. Een stenig stadslandschap trekt vooral stadsduiven, kraaiachtigen en meeuwen. Een stad met lommerrijk groen, tuinen, straatbomen, bermen en plantsoenen met bloemrijk grasland, struweel en kleine wateren zorgt voor zangvogels, vlinders en egels. Ook groene daken en groene gevels dragen bij aan de natuurwaarde.

Geodetische koepel

De geodetische koepel is een bolvormige constructie. In Gent werd dergelijke geodetische koepel geplaats in het Green Tower project. De Solardome is een buitenserre op het groen dakterras.

Groen groen groen!

De 2e grootste groene long van Gent wordt momenteel aangelegd. Een park van wel 72000 vierkante meter! Het Tondelier park krijgt een avontuurlijke en rustige inrichting met gevarieerd groen. Kort gazon en lang bloemenrijk grasland wisselen elkaar af. Er komen verschillende soorten struiken en bomen en een waterinfiltratiezone (wadi). Nabij worden ook volkstuintje aangelegd voor de bewoners met groene vingers. Een inspirerende en groene omgeving. Je kunt met een gerust hart de kinderen in het park laten ravotten, zij zullen zich veilig voelen in de autovrije straatjes. Een ontspannende en groene ontmoetingsplek worden jouw thuisbasis.

TOND TOP REELSOON FINAL 6K-low

 

 

 

Nieuwsflash

Hoe bepaal je de waarde van vastgoed?

Wat is nu eigenlijk de waarde van een huis, appartement, studio, garage,…? Goed schatten is niet voor iedereen weggelegd. En waar moet je op letten? Daar komt he... [lees meer]

In het vastgoed begint de lente dit jaar vanaf mei

Het lijkt wel een eeuwigheid geleden dat we onze klanten mochten onthalen op kantoor. En ook dat we ons mooi aanbod konden laten bezoeken door geïnteresseerden. Eindel... [lees meer]

Verkocht in 3 weken

In 3 weken tijd een appartement verkocht door de enthousiasme en vriendelijke senior vastgoedmakelaar Sarah ! Ik kon het bijna niet geloven dat alles zo snel en vlot v... [lees meer]

Blijf op de hoogte

  •   Aanbod
  •   Nieuws
  •   Events


agence rosseel nv
Kortrijksesteenweg 74 - 9000 Gent
BE0440915082, RPR Gent

Disclaimer - Privacy


Vastgoedmakelaar, -bemiddelaar en -syndicus | BIV Nr. 204.633 | Lid CIB
Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16 B te 1000 Brussel
BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus
BA en borgstelling NV AXA Belgium polis 730.390.160

Woning verkopen buiten Oost -Vlaanderen ?
Wij bevelen volgende vastgoedkantoren aan voor de verkoop van jouw huis of appartement:

Turnhout | Geel | Mol | Herentals | Kempen: www.vansweevelt.be | gespecialiseerd in immo Turnhout
Leuven | Mechelen | Brussel | Hageland: www.living-stone.be | gespecialiseerd in immo Leuven
Dilbeek | Ninove | Halle | Pajottenland: www.pajota.be | gespecialiseerd in immo Dilbeek
website by Medialoft