-
ContactGent (open om 09:00)09 220 50 00 Gent Noord (open om 09:00)09 280 28 00 Leiestreek (open om 10:00)09 280 20 00 Vlaamse Ardennen Maak afspraak055 210 190
Meeneembaarheid betekent dat je het verkooprecht (registratiebelasting) die je op jouw eerste woning hebt betaald, kunt aftrekken van het verkooprecht dat je op jouw tweede woning moet betalen.
De meeneembaarheid van verkooprechten is een principe waarbij je voor een eerdere aangekochte woning betaalde registratierechten in mindering kan brengen van de registratierechten die je verschuldigd bent bij de aankoop van een nieuwe woning. Op die manier hoef je dus niet de volle pot aan registratierechten te betalen bij de aankoop van de nieuwe woning. In het kader van de wijzigingen aan het verkooprecht vanaf 01/01/2022 dooft de meeneembaarheid geleidelijk uit.
De nieuwe wetgeving omtrent registratierechten zal ook een aanpassing van meeneembaarheid met zich meebrengen. Om de tariefverlaging te financieren dooft vanaf 1/1/2022 de meeneembaarheid geleidelijk aan uit om volledig afgeschaft te worden met ingang van 1 januari 2024.
De ‘rugzak-regeling’ blijft integraal van toepassing tot en met 31 december 2023, voor wie in het kader van de overgangsregeling dan de meeneembaarheid nog wil toepassen. Voor aankopen vanaf 1 januari 2024 vervalt de meeneembaarheid.
Lees meer over de nieuwe registratierechten in ons artikel “hervorming registratierechten 2022”
Voor de enige gezinswoning zal de koper tot en met 31/12/2023 de keuze hebben tussen:
Voor ‘doorstromers’ wordt het dus rekenen geblazen welk regime voor hen het meest voordelig is.
Het keuzeregime geldt evenzeer voor wie een enige gezinswoning aankoopt en die ingrijpend energetisch zal renoveren of zal slopen heropbouwen. Tot en met 31/12/2023 kan de koper dan kiezen tussen:
Om nog te kunnen genieten van het rugzakprincipe (de meeneembaarheid) moet de authentieke akte van aankoop van de nieuwe woning gebeuren uiterlijk 31/12/2023. De authentieke akte van de eerste aankoop moet gebeurd zijn voor 1/1/2022. Op die manier wordt ook de instroom in meeneembaarheid beperkt.
Voor het aflopen van de overgangsregeling op 31/12/2023 zal dus enkel worden gekeken naar de datum van de authentieke akte. Op dat moment geldt er geen bijzondere regeling met verschillende ijkpunten: enkel de datum van de authentieke akte geldt. Wie onder de overgangsregeling wil genieten van het 6%- of het 5%-tarief in combinatie met de meeneembaarheid moet dus de akte verleden krijgen voor 1 januari 2024!
Enkel wie aan alle voorwaarden voldoet kan van de meeneembaarheid genieten. De medekoper die er niet aan voldoet, kan niet genieten van het voordeel.
De voorwaarden zijn:
In bepaalde gevallen kan de meeneembaarheid ook toegepast worden bij de aankoop van bouwgrond en voor niet-residentieel vastgoed. Dit kan wanneer de koper het nodige zal doen om binnen een termijn van 5 jaar de hoofdverblijfplaats te vestigen op het adres van het aangekochte goed. Concreet betekent dit dat de koper er een nieuwbouwwoning opricht (al dan niet na de sloop van een bestaand niet-residentieel gebouw) en/of het gebouw renoveert en omvormt tot gezinswoning (wat stedenbouwkundig ook een vergunningsplichtige functiewijziging inhoudt).
Meeneembaarheid door teruggave | Meeneembaarheid door verrekening |
Aankoop VOOR de verkoop van de eerste woning. | Aankoop NA de verkoop van de eerste woning. |
De koper moet in een periode van 18 maanden voorafgaand aan de AANKOOP van de nieuwe woning zijn hoofdverblijfplaats hebben of hebben gehad in de eerste woning. | De koper moet in een periode van 18 maanden voorafgaand aan de VERKOOP van de eerste woning daar zijn hoofdverblijfplaats hebben of hebben gehad. |
De VERKOOP van de eerste woning moet plaatsvinden binnen de 2 jaar na AANKOOP van de nieuwe woning. Wanneer de nieuwe woning een nog op te richten woning op een bouwgrond is, bedraagt deze termijn 5 jaar. | De AANKOOP van de nieuwe woning of bouwgrond moet plaatsvinden binnen de 2 jaar na VERKOOP van de eerste woning. |
De koper moet er zijn hoofdverblijfplaats vestigen binnen de 2 jaar (woning) of 5 jaar (bouwgrond) na aankoop van de nieuwe woning of de bouwgrond. | De koper moet er zijn hoofdverblijfplaats vestigen binnen de 2 jaar (woning) of 5 jaar (bouwgrond) te rekenen vanaf datum registratie van de authentieke akte. |