Wij gebruiken cookies. Cookiebeleid OK

2019-06-18 13:52:31 Nieuw: De Mobiscore

Is jouw woning duurzaam gelegen? Net zoals het EPC de energieduurzaamheid van een woning aangeeft, zo geeft de Mobiscore een mobiele duurzaamheid aan je woning.

In de vastgoedsector zijn we fan van bouwen, voornamelijk duurzaam bouwen. Duurzaam bouwen is bouwen met duurzaamheid als doel. Zowel in de ontwerpfase, de bouwfase en de gebruiksfase als bij de sloop richt men zich op duurzaamheid.

Een duurzaam gebouw moet idealiter:

 • energie besparen
 • (schaarse) materialen besparen
 • water besparen
 • een gezond binnenmilieu hebben
 • weinig hinder opleveren wat betreft licht, geluid en dergelijke
 • niet tot vervuiling leiden, zoals CO2-uitstoot
 • uit materialen bestaan die men kan hergebruiken

EPC

Om uniformiteit en duidelijkheid rond de term duurzaam bouwen te verkrijgen werden er keurmerken en certificaten ontwikkeld. Een van deze die reeds bij het overgrote publiek bekend is, is het EPC of energieprestatiecertificaat. Een cijfer toont aan hoe energiezuinig een woning is. Gewoon één blik werpen op het document en je kan al een beeld vormen. Hetzelfde werd nu doorgetrokken voor mobiliteit.

Mobiliteitsscore

Na het EPC krijgen alle Vlaamse woningen nu ook een "Mobiscore". Die geeft aan hoe goed belangrijke voorzieningen, zoals zoals winkels, scholen, stations, bus- en tramhaltes, bereikbaar zijn vanuit jouw woning. Hoe "duurzaam" is de locatie van jouw woning? Dit kan je nu makkelijk en snel berekenen met de Mobiscore.

Schermafbeelding 2019-06-18 om 14.02.12

De score is vooral een sensibiliserend instrument om de milieu-impact zichtbaar te maken van verplaatsingen die mensen maken. Fiscale of rechtstreekse financiële gevolgen hangen er vooralsnog niet aan vast.

Hoe zit het in elkaar?

De Mobiscore berekent de milieu-impact van de verplaatsingen die je naar verwachting zult moeten doen. Raak je van thuis overal te voet en met de fiets, of is er een halte of station in de buurt? Dan is de milieu-impact kleiner dan wanneer je de auto moet nemen. Je kunt de Mobiscore berekenen voor ieder adres in Vlaanderen. Verplaatsingen die je met de auto moet maken worden niet in acht genomen. Enkel “duurzame” verplaatsingen worden bekeken. Dus als je met de fiets of te voet op minder dan 25 minuten naar een voorziening kan gaan dan gaat je score omhoog. De Mobiscore geeft dus punten op hoe ecologisch duurzaam jouw woning gelegen is.

 

Openbaar vervoer

Wat betreft de stations en haltes voor openbaar vervoer wordt gekeken hoe ver ze van jouw woning liggen en naar hun "knooppuntwaarde". Grote stations met goede treinverbindingen scoren bijvoorbeeld beter dan kleine stations waar amper treinen stoppen.

road-653253 1920

De Mobiscore houdt rekening met:

 1. Hoe vaak je je naar specifieke voorzieningen verplaatst
 2. Afstand van je woonplaats tot specifieke voorzieningen
 3. Gebruikte vervoermiddel volgens het verplaatsingsgedrag van de Vlaming
 4. Milieu-impact van het gebruikte vervoermiddel.

Wat is nu een goede Mobiscore?

Elk adres in Vlaanderen krijgt een Mobiscore van 0 tot 10. Hoe hoger de score, hoe beter. Je vergelijkt Mobiscores van alle locaties in Vlaanderen en binnen een bepaalde regio. Zo maak je een duurzame keuze voor je nieuwe woonplaats.

Naast een globale Mobiscore krijg je beoordelingen van zeer slecht tot zeer goed voor 5 thema’s: winkels en diensten, ontspanning, sport en cultuur, onderwijs, gezondheid en zorg en openbaar vervoer.

 

Een voorbeeld van een pand dat uiterst goed scoort is nieuwbouwproject Quattro met een score van 9.2/10

EXT 01-low

 

 

Nieuwsflash

Wat zijn satellietsteden?

Een satellietstad is een stad, die vlak buiten een belangrijkere grote stad ligt. Het begrip satellietstad is nauw verweven met het begrip 'voorstad',... [lees meer]

Mind the gap

Op onze avondsessie voor professionals werd al snel duidelijk dat er geen ontkomen is aan een correcte, vlotte en digitale opvolging van leads. Organisatie en com... [lees meer]

rosseel op BIS 2019

Waarom wij op de BIS beurs staan. Van 5 t.e.m. 13 oktober kan je BIS bezoeken in Flanders Expo. Het bouw- & inspiratiesalon van Oost-Vlaanderen. O... [lees meer]

Blijf op de hoogte

 •   Aanbod
 •   Nieuws
 •   Events


agence rosseel nv
Kortrijksesteenweg 74 - 9000 Gent
BE0440915082, RPR Gent

Disclaimer - Privacy


Vastgoedmakelaar, -bemiddelaar en -syndicus | BIV Nr. 204.633 | Lid CIB
Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16 B te 1000 Brussel
BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus
BA en borgstelling NV AXA Belgium polis 730.390.160
website by Medialoft