Wij gebruiken cookies. Cookiebeleid OK

2019-08-30 15:05:51 Waarom een nieuwbouwwoning kopen?

Ben je op zoek naar een woning? Bevalt het instapklare en eigentijdse van nieuwbouw je? Tijdens het immoshoppen valt het je misschien op dat je vaker naar nieuwbouw kijkt. En dat is normaal ook. Het strakke en nieuwste technieken spreken meerdere mensen aan. Waarom is nieuwbouw een goede aankoop?

Wist je dat je een vaste prijs betaald voor een nieuwbouwwoning en dus niet hoeft te onderhandelen? Je betaalt altijd een eerlijke prijs voor wat je krijgt. Je hoeft je geen zorgen te maken in deze competitieve markt dat je overboden zal worden. Nog een voordeel is dat je vaak een optie kan nemen op een nieuwbouwappartement of huis. Zo heeft een nieuwbouw nog veel meer voordelen ten opzichte van een bestaande woning.

Voordelen van nieuwbouw


Energiebesparing & isolatie

Een van de grootste voordelen bij nieuwbouw is dat de nieuwste technieken worden gebruikt en de woning dus meestal erg energiezuinig is. Zo heb je niet alleen lagere kosten, maar draag je ook bij aan een beter milieu. Tegenwoordig heb je ook de zogenaamde bijna energie neutrale woningen, dat betekent dat je rondom en in de buurt van jouw eigen woning evenveel energie opwekt als je verbruikt. Dat is het hoogst haalbare op het gebied van duurzaam wonen. Naast een goede isolatie voor warmte en koude, is er meestal ook een goede geluidsisolatie. Hierdoor zal een nieuwbouwwoning aan het spoor weinig tot geen last hebben van geluidsoverlast door een trein. Laat dergelijke locatie je dus niet wegschrikken.

 

Onderhoudskosten laag 

Als je de nadelen van kopen versus huren opzoekt zal je bijna altijd onderhoud zien staan in het nadeel voor kopen. Het is namelijk zo dat als je een woning koopt, alle onderhoudskosten voor jezelf zijn. Alles in nieuwbouw is vanzelfsprekend nieuw, daarom heb je met de eerste jaren erg lage onderhoudskosten. Zo moet je de eerste jaren niet nog eens in de buidel tasten als er iets stuk gaat.

  

Zorgenvrij

white-office-couch-with-funny-emoji-pillow-picjumbo-com-low

Door de Wet-Breyne en de 10-jarige aansprakelijkheid is nieuwbouw zorgenvrij. De woningbouwwet van 9 juli 1971, beter bekend als de wet Breyne, biedt de bouwer van een huis en de koper van een te bouwen woning (verkoop op plan - aanneming sleutel op de deur) een uitgebreide bescherming op verschillende vlakken. Deze wet is dwingend, wat betekent dat men er niet kan van afwijken. Zo moet de toekomstige eigenaar een volledige en correcte informatie krijgen. Een aantal vermeldingen moeten in de schriftelijke overeenkomst staan.

De woningbouwwet garandeert de toekomstige eigenaar onder meer:

 • Bij het sluiten van de overeenkomst mag het voorschot maximaal 5 % van de totale prijs bedragen
 • Strikte betalingsmodaliteiten: het saldo is opeisbaar in gedeelten die niet hoger mogen liggen dan de prijs van de al uitgevoerde werken
 • Een vooraf vastgestelde totaalprijs
 • De oplevering gebeurt verplicht in 2 fasen: een voorlopige en een definitieve, waar minimum 1 jaar tussen moet liggen
 • Er is een verplichte waarborg die kan gaan tot 100 %
 • Strenge aansprakelijkheidsregels: de verkoper is niet alleen aansprakelijk voor verborgen gebreken, ook de tienjarige aansprakelijkheid voor zware, zelfs zichtbare gebreken, rust op hem.

 

Sociaal aspect 

Nieuwbouwprojecten hebben meestal gemeenschappelijke tuinen of zelfs een aangelegd park. Doordat enkel bewoners hier gebruik van maken kan je makkelijk jouw buurt en buren leren kennen. Samen ergens opnieuw beginnen schept oprecht een band, ook met je buren. In tegenstelling tot nieuw zijn in een buurt waar iedereen elkaar al kent, is nu iedereen nieuw. Dat zorgt ervoor dat je gemakkelijker contact maakt met je nieuwe buren. Je ontmoet ze al tijdens de informatiebijeenkomsten en we zien vaker dat dergelijke bijeenkomsten nadien nog door de bewoners zelf georganiseerd wordt.

 

Appartement of huis op maat

tap-791172 1920

Bij een nieuwbouwhuis mag je qua afwerking veel zelf kiezen. Meestal de keuken en ook de badkamer. Vooral voor een keuken is dit een erg positief aspect. Vandaag is de keuken de centrale ruimte van onze woning, de plek waar we de meeste tijd doorbrengen, waar we samen zijn met het gezin, met vrienden en familie. Een optimale inrichting is dus van groot belang, en vaak persoonlijk.

 

Meer licht en ruimte

Nieuwbouw is ruimtelijker en lichter dan bestaande huizen. Het voldoet aan de nieuwste wettelijke eisen, waardoor plafonds en deuren hoger zijn en trappen minder steil. Ook zijn er wetten voor minimale afmetingen, voor gangen en toiletten bijvoorbeeld. Maar er is met name door de architecten goed nagedacht over de uitstraling, ambiance en ruimtelijkheid. Het is letterlijk een verademing om in nieuwbouw te wonen.

 

De voordelen op een rij

 1. Energiebesparing & isolatie
 2. Onderhoudskosten laag
 3. Zorgenvrij
 4. Sociaal aspect
 5. Appartement of huis op maat
 6. Meer licht en ruimte

 

 

Nieuwsflash

Het beroepsinstituut van vastgoedmakelaars (BIV)

Ooit kon iedereen vastgoedmakelaar zijn. Zoals je jezelf al kan voorstellen resulteerde dat in een ongezonde wildgroei en oneerlijke concurrentie. De consument werd hi... [lees meer]

Jouw huis bij agence rosseel

Zien doet kopen, maar het internet staat vol mooie plaatjes. Hoe zorg je ervoor dat jouw eigendom ertussen uit springt? Verkoop jouw appartement of huis met agence ros... [lees meer]

Beste beslissing ooit

Omdat we zelf niet in de buurt wonen verkozen we om onze 2de woonst te verkopen via een agence. We kenden agence rosseel niet, maar het bleek de beste beslissing ooit!... [lees meer]

Blijf op de hoogte

 •   Aanbod
 •   Nieuws
 •   Events


agence rosseel nv
Kortrijksesteenweg 74 - 9000 Gent
BE0440915082, RPR Gent

Disclaimer - Privacy


Vastgoedmakelaar, -bemiddelaar en -syndicus | BIV Nr. 204.633 | Lid CIB
Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16 B te 1000 Brussel
BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus
BA en borgstelling NV AXA Belgium polis 730.390.160

Woning verkopen buiten Oost -Vlaanderen ?
Wij bevelen volgende vastgoedkantoren aan voor de verkoop van jouw huis of appartement:

Turnhout | Geel | Mol | Herentals | Kempen: www.vansweevelt.be | gespecialiseerd in immo Turnhout
Leuven | Mechelen | Brussel | Hageland: www.living-stone.be | gespecialiseerd in immo Leuven
Dilbeek | Ninove | Halle | Pajottenland: www.pajota.be | gespecialiseerd in immo Dilbeek
website by Medialoft