Wij gebruiken cookies. Cookiebeleid OK

2019-07-23 16:15:58 Het postinterventiedossier

Het postinterventiedossier is de identiteitskaart of technisch dossier van je woning. Het bevat alle elementen die nuttig kunnen zijn voor de veiligheid en de gezondheid van de mensen die later werkzaamheden zullen uitvoeren aan het gebouw, zoals een onderhoud en herstellingen, verbouwingen of sloopwerk. Het dossier is vergelijkbaar met de veiligheidsinstructies van een gebruiksaanwijzing.

Waarom heb je een postinterventiedossier nodig? Stel je voor dat je een woning hebt gekocht en je beslist om van twee kamers één te maken. De aannemer begint aan de werken en raakt per ongeluk een belangrijke waterleiding. Met het postinterventiedossier had je aan de aannemer een dossier kunnen laten zien waar de leidingen liggen en was dit niet gebeurt.

Om dit soort situaties te voorkomen werd het postinterventiedossier in het leven geroepen.

water-pipe-880975 640

Wat is het postinterventiedossier?

Het postinterventiedossier of PID is een geheel van documenten en informatie die de koper van je woning in staat moeten stellen om de woning bouwkundig te ontleden. Het risico op schadegevallen wordt door deze informatie beperkt. Aan de hand van het dossier kan een eigenaar, huurder, architect of aannemer, bij eventuele verbouwingen, op een eenvoudige manier achterhalen welke de structuren van het gebouw zijn, hoe de structuur werd opgebouwd en welke materialen er in een gebouw zitten.

Is het PID verplicht?

Ja, PID is verplicht op bouwplaatsen en bij elke verkoop van een woning of appartement waarvan de bouw is begonnen na 1 mei 2001, of waaraan werken zijn uitgevoerd sinds 1 mei 2001 door een of meer aannemers. Wanneer er werken worden uitgevoerd, is de eigenaar verplicht het PID ter beschikking te stellen van de architect en de aannemers. Telkens wanneer er na de oprichting van de woning of het gebouw nog bouwwerken worden uitgevoerd, moeten die vermeld worden in het PID. Alle wijzigingen moeten op de betreffende plannen worden aangeduid, samen met de naam van uitvoerder. Wanneer je zelf werken uitvoert, ben je zelf verantwoordelijk voor het aanvullen van het dossier.

Hoe ziet het PID eruit?

 

Download hier de checklist

 

Het PID bevat op zijn minst:

  • Identiteitsgegevens van de architect en aannemers die de woning hebben gebouwd
  • Bouwplannen
  • Het lastenboek van je woning, waarin alle gebruikte materialen zijn opgesomd
  • Eventuele technische fiches (bv. elektriciteitsplan, ventilatieplan, overzicht van de waterleidingen)
  • Aankoopfacturen, garantiebewijzen en onderhoudsinstructies van elektrische toestellen.

Wie maakt het PID op?

Het PID wordt opgemaakt en aangevuld door de veiligheidscoördinator of architect. Het kan niet zomaar door iedereen opgemaakt worden.

Bij gebouwen met verschillende wooneenheden in mede-eigendom kan het PID worden opgesplitst in verschillende delen (een deel voor de gemeenschappelijke ruimten en voor elke woning een apart deel voor de mede-eigenaars).

Indien het slechts om kleine(re) verbouwingswerken gaat die geen stedenbouwkundige vergunning vereisten, is het de eigenaar van de woning zelf toegestaan om het PID samen te stellen.  

architecture-1857175 640

Wat nu bij de verkoop van mijn woning?

Het postinterventiedossier hoort bij een woning of gebouw en moet steeds bij het gebouw blijven. Wanneer een gebouw, of een deel ervan, dus van eigenaar verandert, overhandigt de vorige eigenaar het PID aan de nieuwe eigenaar. Deze overhandiging wordt opgetekend in de akte die de overdracht van het gebouw bevestigt.

Wat als je geen PID hebt bij verkoop?

Als de verkoper niet over een verplicht PID beschikt, dan moet de verkoper het dossier op eigen kosten laten opmaken door een veiligheidscoördinator of architect, ten laatste tegen het verlijden van de akte. De verkoper kan de opmaak ook overlaten aan de koper maar de kosten blijven ten laste van de verkoper.

 

Schermafbeelding 2019-07-23 om 16.13.45

Nieuwsflash

Wat zijn satellietsteden?

Een satellietstad is een stad, die vlak buiten een belangrijkere grote stad ligt. Het begrip satellietstad is nauw verweven met het begrip 'voorstad',... [lees meer]

Mind the gap

Op onze avondsessie voor professionals werd al snel duidelijk dat er geen ontkomen is aan een correcte, vlotte en digitale opvolging van leads. Organisatie en com... [lees meer]

rosseel op BIS 2019

Waarom wij op de BIS beurs staan. Van 5 t.e.m. 13 oktober kan je BIS bezoeken in Flanders Expo. Het bouw- & inspiratiesalon van Oost-Vlaanderen. O... [lees meer]

Blijf op de hoogte

  •   Aanbod
  •   Nieuws
  •   Events


agence rosseel nv
Kortrijksesteenweg 74 - 9000 Gent
BE0440915082, RPR Gent

Disclaimer - Privacy


Vastgoedmakelaar, -bemiddelaar en -syndicus | BIV Nr. 204.633 | Lid CIB
Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16 B te 1000 Brussel
BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus
BA en borgstelling NV AXA Belgium polis 730.390.160
website by Medialoft