Wij gebruiken cookies. Cookiebeleid OK

2019-07-03 11:52:09 Studenten die samen een huis huren

Op kot gaan met vrienden en samen een volledig huis huren? Een goed idee toch!

Alleen, is het wel toegestaan om een huis te huren als studenten?

Het is gezellig en goedkoop om met verschillende studenten een huis of appartement te huren. Mag dit ook? Het makkelijke antwoord is neen, dat mag niet in Gent. Studenten mogen niet samenhuizen, of samen een eengezinswoning of meerkamerappartement huren. De stad treedt ook effectief op als er een klacht is. Al vele samenhokkende groepen studenten kregen het bevel om te verhuizen.

Waarom mag het niet?

Omwille van de bescherming van de eengezinswoning. Gent wil deze woningen vrijhouden voor gezinnen en voor de vaste inwoners. In Gent zijn er namelijk niet voldoende private huurwoningen voor vaste inwoners alsook voor studenten. Als student heb je tal van andere woonmogelijkheden: de vergunde studentenhuizen van kotbazen, de private grootschalige studentenhuisvestingsprojecten, of de homes van de hogeronderwijsinstellingen.

Studenten moeten dus op zoek naar hun eigen studentenkamer, ondergebracht in een vergunde kamerwoning waarbij de woning specifiek werd opgedeeld in kamers.

0143285420kopie-low

De cijfers

In Gent verblijven ruim 35.000 studenten. Ongeveer 22,3% (16500) van hen zitten niet op kamers, maar delen een huis of appartement. Op die manier palmen ze ongeveer een 5.600 eengezinswoningen in. De stad wil die trend ombuigen en besliste in juli 2012 dat mensen zonder klassieke gezinsrelatie alleen een huis mogen delen als ze daar allemaal gedomicilieerd zijn. Aangezien studenten meestal niet gedomicilieerd zijn op hun kotadres, omdat ze dan hun kindergeld verliezen, mogen zij sindsdien dus geen huis of appartement meer delen.

Uitzonderingen

Toch zijn er uitzonderingen waardoor het mogelijk is als student een gezinswoning te huren. In principe kunnen studenten geen gezinswoning bewonen, omdat ze niet beschouwd worden als gezin.

Als gezin wordt beschouwd: meerdere personen die op duurzame wijze in dezelfde woning samenwonen en daar hun hoofdverblijfplaats hebben (artikel 2,§1, 8° van de Vlaamse Wooncode)

De eerste uitzondering op de regel om een gezinswoning te mogen huren zijn de studenten die wel, allen, hun domicilie op het kotadres hebben. Er zijn studenten die op die manier wel kunnen samenhuizen in een gezinswoning. Er moet wel effectief maar één contract worden getekend en mag maar één deurbel hangen. Je domiciliëren als student kan echter niet zomaar. Je moet onder andere kunnen aantonen dat je een zelfstandig student bent die niet meer afhankelijk is van de ouders. Dit is wanneer de student niet meer naar huis gaat, alle briefwisseling op het adres van de gehuurde woning laat toekomen,... kortom, echt daar hoofdzakelijk verblijft.

Nog een uitzondering is een studentenkoppel of broer en zus. Deze worden als gezin beschouwd en kunnen ook een gezinswoning/appartement huren dat niet werd opgedeeld. Zij hoeven er zelfs ook niet gedomicilieerd zijn. Wel kan dit enkel onder een studentenhuurovereenkomst. Dus op naam van de studenten, niet op naam van de ouders.

Studentenhuis of gezinswoning?

Welke criteria geven aan dat het om een studentenhuis, en niet om een gezinswoning gaat?

  • De student heeft er zijn domicilie niet
  • De bewoners wisselen elkaar relatief snel af
  • Er is meer dan één huurcontract
  • De kamers kunnen elk afzonderlijk op slot
  • De woning is fysiek opgedeeld in kamers
  • Er hangt meer dan één bel, belcode of brievenbus aan de deur

De éénslaapkamer studio of appartement.

Stel je bent in totaal met twee studenten, en je huurt een studio of een appartement/huis met slechts één slaapkamer. Dit mag enkel wanneer de twee studenten een koppel zijn. Andere studenten mogen dit niet.

Wat kan er gebeuren als je toch samen met andere studenten een huis of appartement huurt?

Een controleur van Dienst Toezicht Wonen, Bouwen en Milieu kan vaststellen dat er studenten illegaal samenwonen in een gezinswoning. De controleur zal de verhuurder een aanmaning geven. Als student mag je blijven huren tot het einde van het academiejaar. Daarna volgt er sowieso opnieuw een controle. Wanneer er opnieuw een overtreding is, maakt de controleur een proces-verbaal op dat wordt doorgegeven aan het parket.

Ouders die een huis of appartement kopen waarin het kind tijdens de studies verblijft. Mag dat?

Ja, de studerende eigen kinderen kunnen er verblijven zonder domicilie. Studerende vrienden, neven of nichten, ... zijn niet toegelaten. Dus enkel eerste graad rechte lijn verwanten samen, dit wil zeggen dat geen ‘personen vreemd aan het gezin’ zijn toegelaten.

 

girl-3718537 640

 

Nieuwsflash

Hoe bepaal je de waarde van vastgoed?

Wat is nu eigenlijk de waarde van een huis, appartement, studio, garage,…? Goed schatten is niet voor iedereen weggelegd. En waar moet je op letten? Daar komt he... [lees meer]

In het vastgoed begint de lente dit jaar vanaf mei

Het lijkt wel een eeuwigheid geleden dat we onze klanten mochten onthalen op kantoor. En ook dat we ons mooi aanbod konden laten bezoeken door geïnteresseerden. Eindel... [lees meer]

Verkocht in 3 weken

In 3 weken tijd een appartement verkocht door de enthousiasme en vriendelijke senior vastgoedmakelaar Sarah ! Ik kon het bijna niet geloven dat alles zo snel en vlot v... [lees meer]

Blijf op de hoogte

  •   Aanbod
  •   Nieuws
  •   Events


agence rosseel nv
Kortrijksesteenweg 74 - 9000 Gent
BE0440915082, RPR Gent

Disclaimer - Privacy


Vastgoedmakelaar, -bemiddelaar en -syndicus | BIV Nr. 204.633 | Lid CIB
Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16 B te 1000 Brussel
BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus
BA en borgstelling NV AXA Belgium polis 730.390.160

Woning verkopen buiten Oost -Vlaanderen ?
Wij bevelen volgende vastgoedkantoren aan voor de verkoop van jouw huis of appartement:

Turnhout | Geel | Mol | Herentals | Kempen: www.vansweevelt.be | gespecialiseerd in immo Turnhout
Leuven | Mechelen | Brussel | Hageland: www.living-stone.be | gespecialiseerd in immo Leuven
Dilbeek | Ninove | Halle | Pajottenland: www.pajota.be | gespecialiseerd in immo Dilbeek
website by Medialoft