-
ContactGent 09 220 50 00 Gent Noord 09 280 28 00 Leiestreek 09 280 20 00 Vlaamse Ardennen Maak afspraak055 210 190
Op kot gaan met vrienden en samen een volledig huis huren? Een goed idee toch!
Alleen, is het wel toegestaan om een huis te huren als studenten?
Het is gezellig en goedkoop om met verschillende studenten een huis of appartement te huren. Mag dit ook? Het makkelijke antwoord is neen, dat mag niet in Gent. Studenten mogen niet samenhuizen, of samen een eengezinswoning of meerkamerappartement huren. De stad treedt ook effectief op als er een klacht is. Al vele samenhokkende groepen studenten kregen het bevel om te verhuizen.
Omwille van de bescherming van de eengezinswoning. Gent wil deze woningen vrijhouden voor gezinnen en voor de vaste inwoners. In Gent zijn er namelijk niet voldoende private huurwoningen voor vaste inwoners alsook voor studenten. Als student heb je tal van andere woonmogelijkheden: de vergunde studentenhuizen van kotbazen, de private grootschalige studentenhuisvestingsprojecten, of de homes van de hogeronderwijsinstellingen.
Studenten moeten dus op zoek naar hun eigen studentenkamer, ondergebracht in een vergunde kamerwoning waarbij de woning specifiek werd opgedeeld in kamers.
Toch zijn er uitzonderingen waardoor het mogelijk is als student een gezinswoning te huren. In principe kunnen studenten geen gezinswoning bewonen, omdat ze niet beschouwd worden als gezin.
Als gezin wordt beschouwd: meerdere personen die op duurzame wijze in dezelfde woning samenwonen en daar hun hoofdverblijfplaats hebben (artikel 2,§1, 8° van de Vlaamse Wooncode)
In Gent verblijven ruim 35.000 studenten. Ongeveer 22,3% (16500) van hen zitten niet op kamers, maar delen een huis of appartement. Op die manier palmen ze ongeveer een 5.600 eengezinswoningen in. De stad wil die trend ombuigen en besliste in juli 2012 dat mensen zonder klassieke gezinsrelatie alleen een huis mogen delen als ze daar allemaal gedomicilieerd zijn. Aangezien studenten meestal niet gedomicilieerd zijn op hun kotadres, omdat ze dan hun kindergeld verliezen, mogen zij sindsdien dus geen huis of appartement meer delen.
Welke criteria geven aan dat het om een studentenhuis, en niet om een gezinswoning gaat?
Een controleur van Dienst Toezicht Wonen, Bouwen en Milieu kan vaststellen dat er studenten illegaal samenwonen in een gezinswoning. De controleur zal de verhuurder een aanmaning geven. Als student mag je blijven huren tot het einde van het academiejaar. Daarna volgt er sowieso opnieuw een controle. Wanneer er opnieuw een overtreding is, maakt de controleur een proces-verbaal op dat wordt doorgegeven aan het parket.
Ja, de studerende eigen kinderen kunnen er verblijven zonder domicilie. Studerende vrienden, neven of nichten, ... zijn niet toegelaten. Dus enkel eerste graad rechte lijn verwanten samen, dit wil zeggen dat geen ‘personen vreemd aan het gezin’ zijn toegelaten.