Wij gebruiken cookies. Cookiebeleid OK

2019-10-07 17:36:44 Wat zijn satellietsteden?

Een satellietstad is een stad, die vlak buiten een belangrijkere grote stad ligt. Het begrip satellietstad is nauw verweven met het begrip 'voorstad', waarbij voor een voorstad de voorwaarde wordt gesteld dat deze deel uitmaakt van de stedelijke agglomeratie van de centrale stad. Zo kunnen satellietsteden evolueren tot voorsteden door de groei van de stad.

Wat is een satellietstad?

Denk aan het concept van een satelliet. Een gemaakte satelliet wordt gelanceerd in een baan. Dit object bevindt zich binnen de baan van de aarde. Een satelliet draait om de aarde. Het maakt echter geen deel uit van de aarde zelf. Dit is precies hoe een satellietstad tot stand komt. Het is namelijk een kleinere stad die zich in de buurt van een grote (re) metropool bevindt.

Hoe onderscheidt een satellietstad zich?

Een satellietstad heeft zijn eigen culturele voorzieningen en attributen die volledig verschillen van een grotere metropool in de buurt. Satellietsteden onderscheiden zich ook door hun eigen historische binnenstad. Het zijn steden die onafhankelijk zijn gevestigd van de nabijgelegen grote stedelijke gebieden. Hun groei vond plaats voordat de grotere groei in de voorsteden plaatsvond. Ze hebben altijd bestaan als hun eigen afzonderlijke steden. Een satellietstad zal op dezelfde manier functioneren als een grotere stad. Meestal is er voldoende werkgelegenheid in de satellietstad maar is er ook een goede verbinding voor mensen die pendelen naar de grotere stad.

Voordelen van satellietsteden

 • Veel werkgelegenheid
 • Snel & eenvoudig pendelen
 • Vaak erg cultureel ingesteld
 • Aangename drukte
 • Veel faciliteiten
 • Meestal met een ruim & mooi groengebied

Voorbeelden van satellietsteden

 1. Een mooi voorbeeld van een satellietstad in de buurt van Gent is de stad Deinze. Deinze is een stad langs de Leie. Met een vlotte treinverbinding naar grotere steden zoals Gent, Brugge & Kortrijk. De stad Deinze is bezig aan een volledige herwaardering wat de stad een uitzonderlijke bruisende charme geeft. 
  Een voorbeeld van de heropwaardering is het nieuwbouwproject Torck, gelegen langs de Ommegangstraat en de Liefkemeirestraat in Deinze. De bewoners van Torck genieten naast een centrumligging nabijheid van de Brielmeersen. Een extra troef is de ligging van Torck nabij het station van Deinze, de fietssnelweg tussen Gent en Waregem en de nabijheid van de op- en afrit van de E17. 

  AM VanRoey Torck P02 EXT03 View01 Vs003 20190925 kopie

 2. Nog een voorbeeld is de stad Gavere. Gavere is een natuurrijke gemeenten tussen Gent en Oudenaarde. Gavere ligt aan de Schelde, de heuvelachtige Vlaamse Ardennen en de groene Scheldevallei nodigen uit tot wandelingen en fietstochtjes. Wonen in Gavere is het goede leven. 
  Een kwalitatief nieuwbouwproject in Gavere is het project Louis. Louis omvat 8 moderne appartementen, centraal gelegen op enkele passen van de markt van Gavere.  Naast een volledige en kwalitatieve afwerking wordt ook elk appartement uitgerust met eigen zonnepanelen die op het dak worden geplaatst. Met oog voor de toekomst voldoen al de appartementen aan de strengste BEN-norm (bijna energie neutraal). Energiezuinigheid is essentieel voor de waarde van een investering in de toekomst.

sattelietsteden kopie

Belang van satellietsteden

In een tijdperk waarin uitwaaiering in de voorsteden groot lijkt, kunnen satellietsteden worden gezien als een oplossing voor het probleem. In veel gevallen maken satellietsteden deel uit van grotere grootstedelijke gebieden, maar bestaan ze nog steeds onafhankelijk van de grotere stedelijke kern.

 

Nieuwsflash

Van compromis tot notariële akte

Een woning aankopen is een belangrijkse stap. Het is misschien wel de grootste financiële stap in je leven? Je bent van plan een compromis te ondertek... [lees meer]

Waarom kiezen voor een BEN-woning?

BEN staat voor bijna- energieneutraal. BEN-woningen gebruiken minder energie voor verwarming, koeling, sanitair warm water en ventilatie. Bovendien ha... [lees meer]

Wat zijn satellietsteden?

Een satellietstad is een stad, die vlak buiten een belangrijkere grote stad ligt. Het begrip satellietstad is nauw verweven met het begrip 'voorstad',... [lees meer]

Blijf op de hoogte

 •   Aanbod
 •   Nieuws
 •   Events


agence rosseel nv
Kortrijksesteenweg 74 - 9000 Gent
BE0440915082, RPR Gent

Disclaimer - Privacy


Vastgoedmakelaar, -bemiddelaar en -syndicus | BIV Nr. 204.633 | Lid CIB
Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16 B te 1000 Brussel
BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus
BA en borgstelling NV AXA Belgium polis 730.390.160
website by Medialoft