Wij gebruiken cookies. Cookiebeleid OK

2019-11-26 11:28:49 Wat is vastgoedgenealogie?

Ruim de helft van alle huizen in België is meer dan 50 jaar oud. En 16% dateert zelfs van voor de 20ste eeuw. Veel kans dus dat er ook aan jouw woning een boeiende of verrassende geschiedenis vastzit! Ook nieuwbouwprojecten integreren steeds meer de geschiedenis van een locatie in het project.

Huizenonderzoek wint almaar aan populariteit, niet alleen bij architectuurhistorici, ook bij wie een sterke band heeft met de eigen woning. Vastgoedgenealogie heeft momenteel de wind in de zeilen in Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië en begint ook bij ons opgang te maken.

Wat is vastgoedgenealogie?

Vastgoedgenealogie geeft een antwoord op enkele belangrijke vragen die eigenaars van een oud huis zich wel al een keer hebben gesteld. Wanneer werd mijn woning gebouwd? Door wie? Wie heeft er al in gewoond? Wanneer een emotionele band is gegroeid met de eigen woning zijn de bewoners misschien ook benieuwd naar de ontstaansgeschiedenis van hun huis en eventuele latere aanpassingen ervan. Zo zie je in bijvoorbeeld Nederland vaak bordjes aan een woning met wie er ooit gewoond heeft. Leuke historische informatie. Vastgoedgenealogie is dus de geschiedenis van het eigen vastgoed. Net als een familiestamboom kan je een vastgoedstamboom maken van je woning.

Oude fabrieken

Nieuwbouwprojecten in oude fabrieken zijn populair. Steeds vaker zien ontwikkelaars het nut in van het behouden van de authentieke aspecten. Kopers zijn ook gecharmeerd van deze authentieke aspecten. Het geeft geschiedenis en een verhaal in het gebouw waar ze in wonen en leven. Waarom reageren kopers en verkopers zo positief op het oude karakter in nieuwbouw? Dat komt omdat nieuwbouw het vooroordeel heeft dat het nieuw en dus karakterloos is. Bij panden met een geschiedenis is dus niets minder waar en heeft het gebouw een karakter om u tegen te zeggen.

De geschiedenis van Deinze

Torck: toonbeeld van kwaliteit

0005-DSCF3912-Edit-Melvinkobe-Photography kopie

Deinze was speelgoedhoofdstad van Europa in de eerste helft 20ste eeuw. Gedurende de hele bedrijfsgeschiedenis van Torck was kwaliteit een sleutelwoord. Voor de trapauto’s liet Torck zich overduidelijk inspireren door de eigentijdse auto’s in het straatbeeld. Aanvankelijk werden de trapauto’s gemaakt met hout, carton bouilli en metaal. In de loop van de jaren 30 werd metaalplaat het belangrijkste onderdeel. Eind jaren 50 werden veel meer gesofisticeerde en vernuftige modellen gemaakt met veel chroom en decoratieve elementen (radiatorroosters, spiegels, bumpers enz.). Begin jaren 60 deden eigentijdse versies van papa’s auto hun intrede zoals een Peugeot, een Fiat, Volkswagen Kever en zelfs een legendarisch Dafje.


Torck bewaard

Alles wat met Torck te maken heeft zijn ondertussen collector items geworden. Katrien Lingier en Peter Van Veirdegem bouwden vanaf 1995 een collectie uit met name de volledige naoorlogse productielijn van Torck, aangevuld met heel wat vooroorlogse modellen. Naast een uitgebreide verzameling speelgoed, is er ook archief- en documentatiemateriaal bewaard gebleven: facturen, handelscatalogi, folders, brochures, affiches, gadgets, etc. Vanaf 2014 is een deel van de collectie permanent te bekijken in het Mudel, Museum van Deinze en de Leiestreek.


Torck Nieuwbouw

AM VanRoey Torck EXT06 191025 kopie

Torck is modern, duurzaam en betaalbaar en centraal gelegen in de stad. Achter een authentieke rode gevelsteen met het originele Torck naambord komen 54 appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers en 4 woningen met 3 slaapkamers. Op het gelijkvloers komt er ook een handelsruimte. Bewoners zullen de luxe hebben van een ondergrondse parking en fietsenstalling. De gebouwen worden verbonden door een aangeplante gemeenschappelijke binnentuin. Stadshernieuwing op oude fabriekssites. Daar waar de vroegere industriestad fabrieken en arbeiderswoningen herbergde ontwikkelen zich voortaan moderne, groene & leefbare stedelijke kernen. Oud maakt plaats voor nieuw, maar niet zonder respect voor de rijke geschiedenis. Bewoners genieten van de verwijzingen naar geschiedenis met de voordelen van de technieken van morgen. Die geschiedenis geeft een ziel aan de plek waar ze wonen en leven. Zo ook bij Torck.

AM VanRoey Torck INT03 20191030 kopie

Nieuwsflash

Vacature: Property Manager/ Technisch beheerder

Agence rosseel beheert een grote portefeuille private eigendommen en realiseert jaarlijks 300 verhuringen. De overgang van de ene huurder naar de volgende is in dit ka... [lees meer]

Een goede (de beste?) keuze!

Agence Rosseel was een goede (de beste?) keuze uit de immo-kantoren uit de streek Gent-Eeklo. Het enthousiasme van Sarah Van  Eeckhout werkte aanstekelijk. Na 10d... [lees meer]

De bezoekmodule van agence rosseel

Vaak zie je een pand die je leuk vindt na de kantooruren. Helaas je zal moeten wachten met bellen tot de volgende ochtend of nu een mail sturen en wachten op antwoord.... [lees meer]

Volg ons op

agence rosseel nv


Vastgoedmakelaar, -bemiddelaar en -syndicus | BIV Nr. 204.633 | Lid CIB
Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16 B te 1000 Brussel
BIV-erkend vastgoedmakelaar-syndicus
BA en borgstelling NV AXA Belgium polis 730.390.160

Woning verkopen buiten Oost -Vlaanderen ?
Wij bevelen volgende vastgoedkantoren aan voor de verkoop van jouw huis of appartement:

Turnhout | Geel | Mol | Herentals | Kempen: www.vansweevelt.be | gespecialiseerd in immo Turnhout
Leuven | Mechelen | Brussel | Hageland: www.living-stone.be | gespecialiseerd in immo Leuven
Dilbeek | Ninove | Halle | Pajottenland: www.pajota.be | gespecialiseerd in immo Dilbeek
website by Medialoft